Landbrugsstyrelsen 06-05-2021
NB: Karantæneskadegører – anmeldepligt til Landbrugsstyrelsen.
Den voskne bille er 8-14 mm lang og smal med smukke metallisk blå-grønne dækvinger. Larven er 26-32 mm lange og cremehvide i farven. Den er flad med et mørkere, forstørret parti bag hovedet. Bagtil har den et par brune vedhæng. Puppen er 10-14 mm lang og ligeledes cremehvid i farven.
Den voksne bille kan forveksles med andre blå-grønne, metalskinnende pragtbillearter, bl.a. kaprifoliepragtbille og smal egepragtbille. Den kan i farven ligne grøn solbille. De D-formede udflyvningshuller, der opstår, når de nyklækkede biller forlader træet, kan forveksles med andre pragtbillers. Derfor er det vigtigt at bemærke, hvilken værtsplante man har set udflyvningshullerne på, da asiatisk askepragtbille kun angriber asketræer. På barken opstår revner og sprækker, og træet kan sætte vanris fra stamme og rødder. Kronen udtyndes fra toppen og visner gradvis ned. Ingen andre insekter på ask fremkalder tilsvarende symptomer.
Billen lever på arter af ask, men i Asien er den også truffet på elm og valnød. Æggene lægges i småsprækker i barken. Larverne lever skjult under barken, hvor de danner lange, stærkt slyngede gange i vækstlaget og ødelægger træernes vækstlag, så de går ud. Det tydeligste symptom på tilstedeværelse af arten er de 3-4 mm store D-formede huller i barken, der opstår, når de nyklækkede biller forlader træet. Klimaforholdene i Danmark er velegnede for asiatisk askepragtbille, og den vil her antagelig være 1 år om sin udvikling. Den voksne askepragtbille er aktiv i maj-juli.
Askepragtbillen træffes i skove, parker og andre steder med tilstedeværelsen af værtsplanten ask.
Askepragtbillen er endnu ikke truffet i Danmark eller EU, men regnes som en potentielt problematisk skadevoldende art. Den stammer fra Asien, nærmere betegnet Kina, Korea, Mongoliet og Sibirien. Herfra er den spredt til Moskva-området, hvor den er veletableret. Den er en særdeles god flyver og spreder sig her med ca. 50 km/år ved naturlig spredning. Billen har også etableret sig i store områder i den østlige del af USA og Canada. Her har den siden 2002 spredt sig over flere tusind kvadratkilometer og dræbt mange millioner asketræer i skove og byområder.
Har du mistanke om fund af denne karantæneskadegører, skal du anmelde det til Landbrugsstyrelsen her.
Du kan læse mere om karantæneskadegørere og Landbrugsstyrelsens arbejde her.
taxon_details.lbl_rodlisten_status
Regionalt uddød
Kritisk truet
Truet
Sårbar
Næsten truet
Utilstrækkelig data
Livskraftig
Ikke relevant
NE
Ikke vurderet
taxon_details.lbl_read_more taxon_details.lbl_about_red_list
taxon_details.lbl_danish_reference
NOBANIS, Ikke-hjemmehørende arter. Miljøstyrelsen. Ver. 12-08-2019 (excel-fil), 2019
taxon_details.lbl_introduction
Ingen forekomst i Danmark
taxon_details.lbl_established
Ikke-etableret
Øvrige oplysninger
Ikke standardtaxon Ikke-dansk taxon
taxon_details.msg_insufficient_biotope_message
art
Dette kræver en konto på Arter.dk. Hvis du ikke har en i forvejen er det let at oprette. Vi skal blot bruge din e-mail.
taxon_details.lbl_species_not_found.